Gröna Badrum garanterar stor energibesparing på Alsik Hotel


Alsik Hotel som ligger i Sønderborg har som mål att bli CO2-neutralt senast 2029 tillsammans med resten av staden. Ett mål som Badelement A/S i samarbete med GROHE A/S har medverkat till att förverkliga i och med leveransen av 190 helt färdiga gröna badrum, som alla matchar hotellets strikta krav på att bli koldioxidneutrala.

 

 

En koldioxidneutral ambition

Alsik Hotel är idag 76% CO2-neutralt, vilket bl.a beror på att hållbarhet och energioptimering har varit i fokus under hela byggprocessen. Hotellet har till exempel 380 m2 solceller på taket som producerar 35% av hotellets energi, och värmeförsörjningen består av 100% grön fjärrvärme.

Hotellets starka engagemang för hållbarhet och grön energi matchar de gröna ambitionerna hos både Badelement och dess samarbete med GROHE. Sedan 2017 har Badelement tillsammas med ”Team Badelement” varit branschledande genom att uteslutande producera hållbara badrumsmoduler – utan att höja priset.

På Badelement har vi länge insett vikten av hållbar utveckling i kombination med ett skarpt fokus på kostnadseffektiv produktion. Därför kan vi i samarbete med GROHE var först med att leverera190 hållbara badrumsmoduler till Alsik Hotel, säger Henning Jørgensen, direktör på Badelement. Det stora fokuset på hållbarhet och gröna lösningar på Alsik Hotel har redan gett betydande besparingar på vatten, energi och kostnader jämfört med det konventionella valet av sanitetsprodukter.

 

En vattenbesparing på över 2,6 miljoner liter per år

De gröna badrumsmoduleran bidrar till att garantera Alsik Hotel en årlig vattenbesparing på 2,6 miljoner liter varje år under hotellets livstid. Det är en total årlig besparing på cirka 110 000 danska kronor, exklusive moms i förhållande till priset på vatten och fjärrvärme.

Henning Lien, Senior Project Sales Manager, på GROHE, säger att det är viktigt för GROHE att deras produkter både uppfyller de befintliga miljökraven och att de kan leva vidare i framtiden.

– Vi tänker alltid grönt som projektpartner och det är inte bara som vi säger utan också handling. Vi förespråkar de gröna valen, och i specifikationen och stödet till Badelement erbjuder vi en värdebaserad lösning i mycket hög kvalitet.”

Med de gröna badrumsmodulerna är Badelement i samarbete med GROHE i framkant med lagstiftningen och i linje med utvecklingen inom den danska byggbranschen och de allt strängare kraven på hållbarhet i offentliga och privata upphandlingsdokument. Detta har skett med Alsik Hotel, där de två samarbetsparterna har levererat 190 helt färdiga badrum, som alla matchar hotellets strikta krav på att bli koldioxidneutrala.

 

Hållbarhet och komfort

När Badelement levererar skräddarsydda och prefabricerade badrumsmoduler för gröna byggnader går hållbarhet och komfort hand i hand. Badrummen är utrustade med sanitära lösningar från GROHE, vilket säkerställer stora resursbesparingar. GROHE:s cisterner installerade i Badelements badrumsmoduler har ett vattenflöde på 4,5 liter per spolning, i jämförelse med en konventionell cistern som använder 12 liter vatten.

Duscharna är traditionellt de stora resursförbrukarna på ett hotell. GROHE:s duschar minskar vattenförbrukningen med 25% med ett vattenflöde på 9 liter per minut. Det innebär att Alsik Hotel inte slösar med onödiga resurser.

 – Vi kan specificera duschlösningar med ännu lägre vattenförbrukning, men på ett bra hotell måste man också ta hänsyn till komforten. Det är en balansgång som vi ständigt arbetar med, genom att vara ledande på området, och samtidigt säkerställa komforten. På Alsik Hotel har vi i samarbete med Badelement fokuserat på en framtidssäkrad lösning, säger Henning Lien från GROHE.

Fakta om projektet:

Alsik Hotel, Sønderborg

Arkitekt: Henning Larsen Architects A/S
Entreprenör: A. Enggaard A/S
Klient: Bitten & Mads Clausens Fond, Danfoss
Antal: 190 st. badrumsmoduler

 

bilder från projektet

Se profilvideo